Ramazanda Ağız ve Diş Bakımı İçin Küçük İpuçları

  • Ramazan orucu yaz dönemine denk geldiğinden iftar yemeklerinin biraz daha hafif geçirilmesi hem vücut sağlığı hem de diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.
  • Yemeklerden sonraki süreçte bakteriler dişlerde çürüme yapmaya başladığından ve ağızda kötü kokuya neden olduğundan sahurda ve iftarda yemekten sonra mutlaka dişler fırçalanmalıdır.
  • Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla detaylı temizlenmesi gerekir. Sonrasında gargara ve diş ipi kullanılmalıdır. Tercihen tuzlu su ile de gargara yapılabilir.
  • İftar ve sahurda tüketilen gazlı içecekler dişlerde asit erozyonuna neden olur bu nedenle asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalı veya arkasından su içilmelidir.
  • Ramazan’da ağız kokusuna sebep olacak gıdalardan uzak durmalı, bunların yerine lifli ve su içerikli gıdaların tüketimi artırılmalıdır.
  • Ağız kokusunu önlemesi için iftar ve sahurda bitki çayları ve organik içecekler tüketilmelidir.
  • Soğuk içecekler ağız kokusunu artırır. Ayrıca asitli içecekler mide ve boğaz enfeksiyonuna sebep olabileceği için koku yapma potansiyeli yüksektir.
  • Oruç mide asit seviyesini artırarak midede yanma, ağırlık hissi, ağızda kötü, ekşi tat ve kokuya yol açabilir. iftarda fasulye, nohut gibi baklagilleri; sahurda ise taze meyveleri tüketilerek bu durum önlenebilir.
  • Ağızda kalan gıdalarda üremeye başlayan bakteriler ağız kokusuna yol açar. Tarçın ağız kokusunu önleme de ve ağız içi bakterilerle mücadele etmekte ve önemli bir gıda olduğundan Ramazanda bolca tüketebilir.
  • İftarda ve sahurda sıcak ve soğuk bir arada tüketilmemeli. Isı farkından dolayı bu durum dişleri ve diş etini olumsuz etkiler.
  • Dişlerin sabah fırçalanması gerekmektedir, Orucun bozulması ihtimaline karşın dişlerini macunsuz da fırçalayabilir burada önemli olanı fırça ile mekanik temizlenmenin sağlanmasıdır.