20 lik Diş Nedir? 20’lik Diş Çekimi Nasıl Olur?

  • Kasım 15, 2018
  • Comment: 0

Beslenme alışkanlıklarının değişmesi sonucu çene yapısı giderek küçüldüğünden, 20 yaş dişleri çıkarken ağızda kendilerine yer bulmakta zorlanıyor. Bu sebepten dolayı 20 yaş dişleri bireylerin ağız ve diş sağlığında ciddi sorunlara yol açmaktadır.

7 yaşında başlayıp, 30 yaşına kadar oluşumunu tamamlayan 20 yaş dişleri, bireylerin sosyal yaşamını olumsuz etkileyebiliyor. 9 yaşında tomurcuk halinde olan 20 yaş dişlerin, 16 yaşında kök oluşumu kısmi olarak tamamlanır. Bu dönemden itibaren 20 yaş dişi kendine ağız içerisinde bir yer arayışına başlar ve uygun bir çıkış yolu bulamayan 20 yaş dişi problemleri ise bu sırada ortaya çıkar ve müdahale edilmediği müddetçe istikrarlı bir şekilde sorun yaratmaya devam eder. Görüntü ve şekil olarak diğer dişlerden farklı olan 20 yaş dişleri, insandan insana farklılık göstermektedir.

Bazı bireyler de birden çok kökten oluşan 20’lik dişlerin çürük problemlerinde kanal ve dolgu tedavisi yapmak oldukça zordur. Genel olarak 20’lik dişlerin tedavisinde dolgu ve kanal tedavisi imkânsıza yakındır.
20 lik dişler, çene yapısındaki pozisyonlarına göre farklılık gösterirler;

Yarı Gömülü 20 Yaş Dişleri

Bir kısmı ağız içerisinde açılabilmiş, bir kısmı da ağız içerisinde gömülü kalan yirmi yaş dişidir. Yarı gömülü 20 yaş dişlerinin üzerlerinde kapison denilen bir diş eti cebisi bulunmaktadır. Temizlenmesi çok zor olan diş eti cebi, vücutta iltihaplara ve ağız içerisinde apselere neden olmaktadır. Bu da ağız ve çene sağlığınızda ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Tam Gömülü 20 Yaş Dişleri

Ağız içerisinde tam olarak gömülü olan 20 yaş dişleridir. Tam gömülü 20 yaş dişleri diş ağız içerisinde diziminim etkilediği için diş görüntülerinde bozuklara neden olmaktadır. Tam gömülü yaş dişleri ağız ortamıyla ilişkileri kısıtlı olduğu ciddi iltihaplara sebep olmazlar.

20 Yaş Dişlerinin Çekimi

Birçok insanın çekiminden korktuğu için sağlığını tehdit altına aldığı 20 yaş dişleri; diş çekimi olarak diğer diş çekimlerinden farklı değildir. Problemli 20 yaş dişlerinin çekilmemesi durumunda kalp ve böbrek rahatsızlığına yakalanma riski unutulmamalıdır.
Yarı ve tam gömük 20 yaş dişleri alanında uzman bir diş hekimi tarafından çekilmelidir. Cerrahi bir müdahalede bulunulması gerekiyorsa hastanın, hekimin tavsiye ettiği ilaçları önceden alması gerekir.

20 Yaş Dişlerinin Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler

  1. Operasyondan sonra müdahalede bulunulan bölgeye konulan tampon iki(2) saat ısırılmalıdır. Bu süre boyunca tampon veya pamuk değiştirilmemeli ve hasta, diliyle bu bölgeye etki etmemelidir.
  2. Operasyondan sonra tükürme fonksiyonu yapılmamalıdır. Aşırı derecede tükürülmesi durumunda var olan kanama daha çok artacağından iyileşme süresi uzayacaktır.
  3. Kanın sulanmasını sağlayan aspirin tarzı ilaçlardan uzak durulmalıdır.
  4. Şayet 20 yaş dişiniz cerrahi bir müdahale ile alınmış ise; on(10) dakika arayla buz kompresi uygulaması oluşabilecek şişlik ve morarmaları engelleyecektir.
  5. İlk yirmi dört(24) saat katı, aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınınız. Mümkün olduğu kadar ılık ve yumuşak yiyecekler tüketiniz.
  6. Çekim yapılan bölgeye dilinizi değdirmemeye çalışınız. Bölgenin dil ile oynanması durumunda kanın pıhtılaşması engellenecek ve dikişlerinizin kopmasına neden olabilir.

Bunun yanında hekiminizin tavsiyelerine uymanız iyileşme sürecinizi kısaltacaktır.

Bir yanıt yazın